AMSTERDAM - De omlegging van de snelweg A9 bij Badhoevedorp dreigt ernstige vertraging op te lopen omdat landeigenaar Chipshol uit het overleg is gestapt met de lokale overheden en Schiphol.

Dat schrijft het dagblad voor de bouwsector, Cobouw, donderdag. Volgens het bouwblad bezit Chipshol ruim honderd hectare grond rond Badhoevedorp-Zuid waar de snelweg langs loopt.

Airport City

Chipshol is daardoor een onmisbare partij bij de plannen voor de ontwikkeling van de zogenoemde airport city én de omlegging van de A9. Airport city moet een verzameling van hotels, congrescentra en winkels worden, waardoor Amsterdam aantrekkelijker wordt om congressen te houden.

Schadevergoeding

Directeur Peter Poot van projectontwikkelaar Chipshol noemt de strijd van Schiphol tegen de ontwikkelaar in Cobouw als reden voor het terugtrekken van zijn bedrijf uit het overleg.

De Haarlemse rechtbank bepaalde onlangs dat Schiphol 19 miljoen euro moet betalen aan Chipshol als schadevergoeding voor jarenlange tegenwerking bij de ontwikkeling van een bouwterrein naast een landingsbaan van Schiphol. Schiphol weigert volgens Poot de 19 miljoen euro te betalen.

A2

Een deel van de snelweg A2 is donderdag bij Maarssen in de richting van Amsterdam over tientallen meters verzakt bij werkzaamheden aan een viaduct. Dat liet Rijkswaterstaat Utrecht donderdag weten.

De verzakking, over een lengte van ongeveer 30 meter, ontstond bij het heien van damwandplanken voor het viaduct aan de Lage Weide, "Door de combinatie van trillen en watergebruik bij het slaan van de damwand is de ondergrond slap geworden", aldus Rijkswaterstaat.

"Hierdoor onstond plotseling een aantal verzakkingen van de weg." Rijkswaterstaat voert donderdagavond spoedreparaties aan het wegdek uit die naar verwachting tot vrijdagochtend vroeg duren.

Tijdens de werkzaamheden blijft een rijstrook open.