MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag zijn land opgeroepen het Europees Verdrag over Conventionele wapens (CFE) uit 1990 eenzijdig te bevriezen. Hij zei dit in het parlement tijdens zijn jaarlijkse rede tot de natie.

"Ik stel voor dat Rusland een moratorium instelt op het CFE-verdrag", aldus Poetin. Hij wees erop dat NAVO-landen het verdrag wel hebben ondertekend, maar het nooit hebben geratificeerd.

Poetin wil het moratorium laten voortduren totdat alle landen het hebben bekrachtigd. Poetin wees erop dat Rusland het CFE-verdrag wel heeft geratificeerd en zijn best doet het na te leven.

Koude Oorlog

Het akkoord, dat werd ondertekend door landen van de NAVO en het voormalige communistische Warschaupact, werd gesloten nadat de Sovjetunie ineen was gestort. Tijdens de Koude Oorlog hadden beide militaire allianties grote legers op de been.

Het verdrag voorzag onder meer in de vernietiging van 60.000 tanks, vliegtuigen, helikopters en wapensystemen.

Gestaakt

De ratificatie door NAVO-landen is gestaakt omdat de naties stellen dat Moskou zich niet zou houden aan aanvullende afspraken die in 1999 zijn gemaakt over de terugtrekking van Russische troepen uit Georgië en Moldavië. Poetin stelt dat de aanwezigheid van troepen in deze ex-Sovjetstaten niets met het verdrag van 1990 van doen heeft en dat deze kwestie apart opgelost zal worden.

Het dreigement van Poetin komt op een moment dat Rusland grote bezwaren maakt tegen een Amerikaans raketafweer in Polen en Tsjechië, vlak aan de grens met Rusland. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, zijn de Russische bezwaren "belachelijk".

Schild

Het schild zou met geen mogelijkheid zijn opgewassen tegen het kernwapenarsenaal van Rusland, dus Rice snapt niet waar de Russen zich zo druk over maken, zo maakte ze donderdagmiddag duidelijk.

NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer zei in een reactie dat de NAVO het verdrag en de ratificatie ervan "erg belangrijk vindt", maar hij erkende dat er "enkele obstakels zijn" bij de ratificatie. De Hoop Scheffer, die donderdag en vrijdag een NAVO-beraad leidt in Oslo, zei donderdagavond uitleg te verwachten bij een ontmoeting met de Russische minister Sergei Lavrov (Buitenlandse Zaken).

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) zei "buitengewoon verbaasd" te zijn over de woorden van Poetin. "Het is een zeer harde opstelling", zei hij. "En Poetin vergelijkt appels met peren, door het wapenverdrag te koppelen aan de raketafweer".

Nederland heeft het verdrag ook nog niet bekrachtigd. Verhagen gaf toe dat "alle verdragspartners de nodige stappen moeten zetten naar ratificatie van het verdrag".