DEN HAAG - Op de Nederlandse snelwegen heeft donderdagavond veel file gestaan. Op het hoogtepunt stond er 350 kilometer file (17.30 uur). Pas rond een uur of 19.00 begonnen de files in lengte af te nemen. De auto's stonden voornamelijk vast door een aantal aanrijdingen en het vele vakantieverkeer.

Dat heeft een woordvoerder van de ANWB laten weten. Normaal staat op donderdagavond op het hoogtepunt van de spits 250 kilometer file. De problemen concentreerden zich in de Randstad, omdat veel vakantievierders op weg gingen naar de kust en de Veluwe.

Volgens de ANWB bevestigt de drukke spits de theorie dat mensen niet langer op vrijdag naar hun vakantiebestemming vertrekken. "Blijkbaar gaan veel mensen toch donderdagavond al rijden. En dat leidt tot een extra drukke spits", aldus een woordvoerder.

Naast de vakantiedrukte versperde een ongeval op de A4 richting Amsterdam ter hoogte van Burgerveen de weg enige tijd, wat een file van meer dan 16 kilometer opleverde. Op de A2 liep het verkeer richting Amsterdam ernstige vertraging op door een wegverzakking.

De noord en oostzijde van de ring Rotterdam stonden ook vast door een ongeval. Op de A12 richting Arnhem stond voornamelijk vakantieverkeer vast.