MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag zijn land opgeroepen het Europees Verdrag over Conventionele wapens (CFE) uit 1990 eenzijdig te bevriezen. Hij zei dit in het parlement tijdens zijn jaarlijkse rede tot de natie.

"Ik stel voor dat Rusland een moratorium instelt op het CFE-verdrag", aldus Poetin. Hij wees erop dat NAVO-landen het verdrag wel hebben ondertekend, maar het nooit hebben geratificeerd.

Poetin wil het moratorium laten voortduren totdat alle landen het hebben bekrachtigd. Poetin wees erop dat Rusland het CFE-verdrag wel heeft geratificeerd en zijn best doet het na te leven.

Legers

Het akkoord, dat werd ondertekend door landen van de NAVO en het voormalige communistische Warschaupact, werd gesloten nadat de Sovjetunie ineen was gestort. Tijdens de Koude Oorlog hadden beide militaire allianties grote legers op de been. Het verdrag voorzag onder meer in de vernietiging van 60.000 tanks, vliegtuigen, helikopters en wapensystemen.

Het dreigement van Poetin komt op een moment dat Rusland grote bezwaren maakt tegen een Amerikaans raketafweer in Polen en Tsjechië, vlak aan de grens met Rusland.

Belangrijk

NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer zei in een reactie dat de NAVO het verdrag en de ratificatie ervan "erg belangrijk vindt", maar hij erkende dat er "enkele obstakels zijn" bij de ratificatie.

De Hoop Scheffer, die donderdag en vrijdag een NAVO-beraad leidt in Oslo, zei donderdagavond uitleg te verwachten bij een ontmoeting met de Russische minister Sergei Lavrov (Buitenlandse Zaken).