DEN HAAG - De lijst van veertig wijken van minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) is niet helemaal dichtgetimmerd. Zij zegde toe dat er wijken nog bij kunnen komen, maar dat betekent niet dat er meer geld beschikbaar komt.

"Als er meer wijken komen, wordt de spoeling dunner. Ik ga geen valse verwachtingen wekken", zei de PvdA-bewindsvrouw donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Hoe groot het budget wordt, is onduidelijk. Onderhandelingen lopen nog met woningcorporaties, die het kabinet voor 750 miljoen euro jaarlijks wil aanslaan.

Keuze

Diverse fracties vielen erover dat de minister dinsdag in een Kamerbrief liet weten dat zij bij haar keuze blijft, terwijl als termijn 1 mei was gesteld. Het gaat om een voorlopige aanwijzing, erkende Vogelaar.

Gemeenten kunnen zich nog tot die datum melden. Zestien gemeenten hebben zich de afgelopen tijd al gemeld.

Afgewezen

Daarvan bleven elf echte aanvragen voor toevoeging aan de lijst over, die werden afgewezen. Volgens Vogelaar voldeden ze niet aan de criteria. Echt veel ruimte voor nieuwkomers lijkt er niet.

"Als je op een glijdende schaal gaat zitten, is het einde zoek", stelde Vogelaar. Ze zegde nog wel toe flexibel te zijn en andere accenten te willen leggen in haar wijkenaanpak afhankelijk van ontwikkelingen in de kabinetsperiode.

De minister verweerde zich verder tegen kritiek dat zij verouderde gegevens uit 2002 heeft gebruikt als basis voor haar selectie. Alleen de inkomensgegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaan terug naar dat jaar. Eind dit jaar beschikt het CBS over nieuwere gegevens uit 2005.