ROTTERDAM - De politie heeft tot nu toe twee getuigen gehoord die er zaterdagavond bij waren toen hun 13-jarige vriendje werd neergeschoten op het parkeerdek bij het Rotterdamse metrostation Slinge. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor, aldus de politie dinsdag.

De politie heeft tot dinsdagmiddag twee getuigen gehoord die er zaterdagavond bij waren toen hun 13-jarige vriendje werd neergeschoten op het parkeerdek bij het Rotterdamse metrostation Slinge. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor, aldus de politiezegsman. Hij benadrukte dat de aanleiding van de schietpartij niet ligt bij rivaliserende jeugdbendes.

"We hopen dat de gesprekken met de kinderen nieuwe informatie opleveren", zei een woordvoerster. Het verhoren van de jongeren verloopt moeizaam, omdat ze in shock zijn. De jongeren die worden gehoord, variëren in leeftijd van 12 tot en met 15 jaar. Het valt de politie op dat nog maar weinig volwassenen zich hebben gemeld om te getuigen. Volgens een woordvoerder moeten die er rond dat tijdstip wel zijn geweest.

Een van de twee getuigen heeft verklaard dat ze sneeuwballen gooiden waarna een man uit een auto stapte en begon te schieten. De -jarige Rotterdammer werd geraakt en overleed zondag aan zijn verwondingen. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat waarschijnlijk het sneeuwballen gooien de aanleiding is. "Er is absoluut geen sprake van structurele terrorisatie van het gebied. Dit heeft niets te maken met jeugdbendes."

Het incident is niet vastgelegd door camera's die bij het metrostation en parkeerdek hangen. De politie wil niet bevestigen dat wordt geprobeerd materiaal veilig te stellen bij bedrijven in de directe omgeving van het metrostation. "Maar we grijpen echt alles aan dat kan helpen om dit op te lossen." In totaal werken 25 rechercheurs aan deze zaak. Inmiddels is ook een buurtonderzoek ingesteld.

Stille tochten

Woensdag zijn er twee stille tochten om de omgekomen Seder te herdenken. De eerste is om 13.00 uur wanneer leerlingen, onderwijzend personeel en wethouder Van der Tak (Onderwijs en Jeugdbeleid) vanaf de Maarten Luther-school naar het metrostation lopen. Klasgenootjes van Seder en directeur D. Roodvoets houden toespraken.

Iedereen kan in de tocht meelopen. De school heeft behoefte aan een eigen tocht, vandaar dat er om 19.00 uur een tweede stoet vertrekt. Daarin lopen onder meer familieleden van Seder, burgemeester Opstelten, het dagelijks bestuur en raadsleden van de deelgemeente Charlois mee. De burgemeester stelde een werkbezoek aan Kaapverdië een dag uit om de tocht te kunnen bijwonen.