HEERHUGOWAARD - De familie van de maandag overleden havo-scholier Gerd Nan van Wijk uit Heerhugowaard heeft de media verzocht zich de komende dagen terughoudend op te stellen. "We willen geen mediacircus", aldus Rein Huijsman.

Bekijk video

De oom van het slachtoffer sprak donderdag namens de familie.

Gerd Nan van Wijk kwam maandagmiddag in Alkmaar om het leven nadat hij klappen had gekregen van een 17-jarige Alkmaarder. De verdachte werd dezelfde middag thuis aangehouden en zit vast.

Het incident speelde zich af op het terrein van het Jan Arentsz College in Alkmaar, waar Gerd Nan van Wijk op school zat. De verdachte is geen leerling van de school.

Verklaring

De familie van het slachtoffer gaf donderdag in reactie op de enorme aandacht voor het incident, een eenmalige verklaring af aan de media in het gemeentehuis van Heerhugowaard.

Huijsman trad als woordvoerder op. Hij vertelde dat de familie een verschrikkelijke tijd doormaakt. "Wij verwerken dit binnen de familie op onze eigen manier. We zijn de pers zeer erkentelijk voor alle terughoudendheid tot nu toe en hopen dat dit ook de komende dagen zo blijft."

Leugens

In een interview met het AD gaf de vader van de verdachte donderdag te kennen boos te zijn om alle "leugens en onwaarheden" die de afgelopen dagen de wereld in zijn geslingerd.

"Mijn zoon heeft nooit de bedoeling gehad die jongen dood te slaan. Ik ken hem door en door." Hij voegt er aan toe dat zijn zoon accepteert dat hij straks moet zitten.

Criminele psychopaat

De vader geeft toe dat zijn zoon een persoon met een gebruiksaanwijzing is, maar dat zijn zoon wordt afgeschilderd als een criminele psychopaat gaat hem door merg en been.

"Mijn zoon heeft niet met voorbedachten rade geslagen. Ook is er geen boksbeugel of ander wapen gebruikt. Hij heeft twee klappen uitgedeeld, niet eens hard, maar op de verkeerde plaats", aldus de vader in de krant.