DEN HAAG - De veiligheid van een op de vijf tunnels in Europa is onder de maat of ronduit slecht. De ANWB onderzocht samen met de Europese zusterorganisaties de veiligheid van 51 tunnels in dertien Europese landen.

Drie tunnels kregen de kwalificatie matig, bij zeven was de veiligheid slecht, zo blijkt donderdag bij de presentatie van het onderzoek door de ANWB.

De twee Nederlandse tunnels in het onderzoek, de Velsertunnel en de Beneluxtunnel bleken in orde. De Velsertunnel kreeg de beoordeling redelijk en de veiligheid in de Beneluxtunnel bleek goed te zijn. Toch zijn er ook kanttekeningen. Het feit dat er geen vluchtstroken en geen vluchthavens zijn en dat de verkeersbelasting groot is, werden als minpunten gerekend.

Italië

De slechtste tunnel is in Italië te vinden: de Paci2 op de A3 tussen Salerno en Reggio Calabria. Van de vier onderzochte Italiaanse tunnels kreeg er maar één een voldoende. Maar ook in Noorwegen kregen drie van de vijf geteste tunnels het oordeel 'slecht'. De beste tunnel is in Kroatië.