AMSTERDAM - De Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko heeft besloten de parlementsverkiezingen een maand later te houden dan gepland.

Het besluit wordt gezien als een gebaar van goede wil, nu het constitutionele hof moet besluiten of het decreet waarmee Joesjtsjenko begin deze maand het parlement ontbond en vervroegde verkiezingen uitschreef strookt met de grondwet.

De regering van premier Viktor Janoekovitsj accepteert het decreet niet en weigert in afwachting van de uitspraak van het hof geld vrij te maken voor de verkiezingen.

Financiering

Joesjtsjenko noemde de problemen met de financiering als reden van het uitstel. Ook zei hij dat er meer tijd nodig is om de verkiezingen, die van 27 mei zijn verschoven naar 24 juni, voor te bereiden.

Twijfels

Het constitutionele hof moet uiterlijk 5 mei uitspraak doen. Joesjtsjenko zowel als Janoekovitsj heeft gezegd de uitspraak te zullen respecteren. Bondgenoten van Joesjtsjenko in het parlement hebben wel hun twijfels uitgesproken over de onpartijdigheid van het hof, dat is beschuldigd van corruptie.