ALKMAAR - In 2006 zijn 24 medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) bedreigd of geïntimideerd. Het waren niet alleen bedreigingen aan het adres van een officier van justitie, maar ook vervelende telefoontje die een secretaresse kreeg.

Het aantal van 24 zou hoger kunnen liggen als de registratie van de dreigementen beter bij het OM zou zijn geregeld. Dit betoogt Kitty Nooy, plaatsvervangend hoofdofficier van justitie in het arrondissement Alkmaar, donderdag. Ze bevestigt hiermee berichten in het dagblad Trouw en in het NOS-Journaal.

Stoerheid

"Vanuit een misplaatst gevoel van stoerheid worden niet alle bedreigingen gemeld bij ons meldpunt", aldus Nooy. "Dat moet veranderen." Nooy heeft niet de indruk dat het aantal dreigementen ten opzichte van voorgaande jaren is toegenomen.

Nooy deed in 2004 onderzoek naar dreigementen binnen het OM en kwam met een reeks aanbevelingen. "Er is veel veranderd. Zo kijken we voorafgaand aan een risicovolle zaak welke mensen van ons betrokken zijn en nemen daarop passende maatregelen."

Zo organiseert het OM weerbaarheidstrainingen voor alle medewerkers, zijn er meer beleidsmedewerkers die zich bezighouden met beveiliging en is de nazorg beter geregeld.

Gijzeling

In januari 2003 raakte de Arnhemse officier van justitie B. van der Krabben in januari 2003 ernstig gewond bij een gijzeling door een gewapende verdachte in de rechtszaal. De gijzeling mondde uit in een schietpartij met de politie, waarbij de gijzelnemer werd gedood en Van der Krabben door een politiekogel gewond raakte.

Onderduiken

Een andere in het oog lopende affaire vormden de bedreigingen, vanuit het criminele milieu, aan het adres van officier van justitie K. Plooy, destijds werkzaam in Amsterdam. Die bedreigingen waren zo ernstig, dat Plooy tijdelijk moest onderduiken en zich moest laten beveiligen.