WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een wetsvoorstel, dat onder meer voorziet in een tijdschema voor de Amerikaanse terugtocht uit Irak.

Volgens het schema moet Washington uiterlijk 1 oktober beginnen met het terughalen van militairen uit het Arabische land. De terugtocht moet uiterlijk zes maanden later zijn voltooid.

In het wetsvoorstel is ook het verzoek van president George Bush opgenomen om 124 miljard dollar extra vrij te maken voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Het wetsvoorstel werd in het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden aangenomen met 218 stemmen voor en 208 stemmen tegen.

Hoofdstuk

"Aan dit verschrikkelijke hoofdstuk uit onze geschiedenis moet een einde komen", zei de Democraat James McGovern. "Genoeg is genoeg." De Senaat stemt vermoedelijk donderdag over het wetsvoorstel.

President George W. Bush heeft al laten weten dat hij zijn veto over het voorstel zal uitspreken, omdat hij zich niet wil binden aan een tijdschema voor het vertrek uit Irak.

Peiling

Uit een woensdag vrijgegeven peiling van de omroep NBC en de zakenkrant The Walllstreet Journal kwam naar voren dat 56 procent van de Amerikanen voorstander is van een duidelijke tijdschema voor de terugtocht uit Irak. Verder bleek dat slechts 36 procent van de Amerikanen denkt dat de oorlog in het Arabische land nog kan worden gewonnen. 55 procent gelooft daar niet in.