AMSTERDAM - De fantasieën van Maarten 't Hart, die het bestrijden van godsdienst kennelijk belangrijker vindt dan het beschermen van dieren, zijn moeilijk aan te vechten. Dat stelt partijleider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme.

Thieme vraagt zich af of de schrijver, die lijstduwer was voor de partij, nog wel binnen de partij past.

Ze reageert op kritische uitlatingen van 't Hart over zevendedagsadventisten, een christelijke geloofsgemeenschap waartoe Thieme behoort. De partij houdt er volgens hem 'lugubere' opvattingen op na. De schrijver eiste onlangs het vertrek van Thieme als partijleider, maar kwam hier later op terug.

Discriminatie

't Hart blijft echter onwaarheden verkondigen, stelt Thieme, die hem beticht van discriminatie. "Wij zijn een partij die tegen elke vorm van discriminatie is, dus dan vraag ik me af of hij zich nog wel thuis moeten voelen binnen de partij."

Volgens Thieme brengt 't Hart allerlei onwaarheden over haar en de partij naar buiten. "Ik zou het eten van vlees zondig vinden. Dat is absoluut onzin, maar de fantasieën van 't Hart zijn moeilijk te bestrijden."

Beïnvloeden

Berichten dat Thieme als adventist tegen homoseksualiteit, abortus en euthanasie is, bestrijdt ze. Voorts benadrukt de partijleider dat de PvdD een seculiere partij is. "Ik zit niet in de Kamer als adventist. Mensen kunnen me afrekenen op mijn stemgedrag." 't Hart zei eerder dat hij vreesde dat de religieuze opvattingen van Thieme de partijstandpunten negatief zouden beïnvloeden.

Thieme overweegt niet 't Hart te royeren als partijlid. "Zo'n soort partij zijn we niet. Ik hoop dat hij gewoon ophoudt."