BRUSSEL/DEN HAAG - Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft zijn initiatief voor een informele ontmoeting over de Europese grondwet ingetrokken. Hij trok woensdag de uitnodigingen aan een aantal Europese leiders, onder wie premier Jan Peter Balkenende, schielijk in nadat er kritiek was gekomen op de 'minitop'.

Barroso besloot daartoe nadat er woensdag volgens zijn woordvoerster "misverstanden" waren ontstaan over het doel van de bijeenkomst half mei in het zuiden van Portugal. Ook wilde Barroso "speculaties over Europese verdeeldheid" vermijden, aldus een verklaring.

De vrees bestond dat Barroso met zijn initiatief de huidige voorzitter van de Europese Unie, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voor de voeten zou lopen. Na overleg met Europese leiders, besloot Barroso het karakter van de top rigoureus aan te passen.

Balkenende

Premier Balkenende toonde in een reactie begrip voor de afzegging van Barroso. "Nu blijkt dat de bijeenkomst in zijn oorspronkelijke vorm zou kunnen leiden tot verdeeldheid in Europa, waar eenheid nodig is om met elkaar vooruit te komen", aldus Balkenende.

Balkenende was enige maanden geleden al gepolst of hij met acht andere EU-leiders wilde brainstormen in het Portugese Sintra over de toekomst van de EU. Behalve Balkenende waren ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Tony Blair, de nieuwe Franse president en de regeringsleiders van Italië, Spanje, Denemarken, Zweden, Hongarije en Estland uitgenodigd.

Grondwet

Belangrijke tegenstanders van de grondwet als Polen en Tsjechië waren niet betrokken bij het initiatief en ook de Belgische premier Guy Verhofstadt was niet uitgenodigd door Barroso.

De informele bijeenkomst gaat overigens nog wel door, maar nu alleen met Merkel, en haar opvolgers als voorzitter van de Europese Raad, de Portugese premier en de premier van Slovenië. Ook voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement is nog welkom.

Referendum

In Nederland en Frankrijk is de grondwet bij referendum afgewezen, maar ook in Groot-Brittannië, Polen en Tsjechië leven grote bezwaren. Nederlanders en Britten willen een veel kleiner verdrag, dat gebaseerd is op het Verdrag van Nice uit 2000.

Barroso's voornemen was opvallend omdat hij daarmee het initiatief van Angela Merkel leek over te nemen. Merkel leidt 21 en 22 juni een top van de leiders van alle 27 EU-landen waarbij een tijdpad wordt afgesproken over hoe en wanneer de constitutionele impasse moet worden opgelost.

Verdrag

De EU-leiders hopen dat er voor de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement in juni 2009 een nieuwe EU-verdrag ligt, dat dan zeer waarschijnlijk niet meer grondwet zal heten.