STRAATSBURG - De Europese Commissie zal Polen aanpakken als het wetten invoert die leiden tot discriminatie of stigmatisering van homoseksuelen. Dat zei eurocommissaris Vladimir Spidla (Werkgelegenheid) woensdag tijdens een debat in het Europees Parlement in Straatsburg.

Volgens Spidla zijn opmerkingen van de Poolse vicepremier dat de Poolse regering iedereen zal aanpakken die propaganda voert voor homoseksualiteit of ander afwijkend gedrag "stigmatiserend en dus onaanvaardbaar". "De Europese Commissie zal alle instrumenten inzetten om de gelijke rechten van burgers in de EU te beschermen", aldus Spidla.

Plannen

Aanleiding voor het debat waren plannen van de Poolse vicepremier en minister van Onderwijs Roman Giertych om "homoseksuele propaganda" in scholen strafbaar stellen.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg zei in het debat dat er in Polen sprake is van "door de staat georganiseerde homofobie: het zou demoraliserend en pervers zijn, een psychische afwijking en een bedreiging voor de samenleving."

Gelijke kansen

Buitenweg riep de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, op tot onmiddellijke actie. Zelfs nu er in Polen nog geen anti-homowetten zijn, raakt de homohaat meer en meer verspreid en hebben homo's geen gelijke kansen meer in de Poolse samenleving, betoogde ze.

Ook D66-europarlementariër Sophie in 't Veld riep de commissie en de EU-leiders op tot meer en snellere actie. "Want Polen heeft helaas niet het alleenrecht op homofobie, het is overal." In 't Veld wil dat als Giertych zijn uitlatingen en plannen niet intrekt, hij geschorst wordt voor de vergaderingen van EU-ministers van Onderwijs.

Genezen

Uit de bijdrage van een Poolse europarlementariër bleek precies waarom het Europarlement zich druk maakt over het welzijn van homo's in Polen. "Homoseksualiteit is een aanfluiting van de natuurwetten en het breekt families. We moeten homo's helpen en genezen, want dat is mogelijk. Anders betekenen ze het einde van Europa."