ALKMAAR - De 17-jarige Alkmaarder die ervan wordt verdacht maandag in zijn woonplaats een 16-jarige leerling van het Jan Arentsz College te hebben omgebracht, wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dit maakte een woordvoerder van justitie in Alkmaar woensdag bekend.

Justitie wilde woensdag nog niets zeggen over de precieze toedracht van het incident. Ook is niet bekend of de 17-jarige verdachte inmiddels een bekentenis heeft afgelegd. Volgens justitie is het onderzoek nog in volle gang.

Uitvaart

Directeur Leen Spaans van het Jan Arentsz College maakte woensdag bekend dat de school op verzoek van de ouders van het slachtoffer geen initiatief neemt tot een stille tocht. Ook hebben de ouders de school verzocht niet met een grote groep naar de uitvaartplechtigheid te komen.

De 16-jarige jongen uit Heerhugowaard wordt zaterdag gecremeerd in Schagen. Spaans bracht de ouders woensdag in gezelschap van twee docenten een bezoek. Volgens hem maakten zij een wijze, rustige indruk.

Plechtigheid

De school zelf houdt vrijdagmiddag een herdenkingsplechtigheid op de plek waar het incident zich maandag afspeelde. De bijeenkomst is niet toegankelijk voor buitenstaanders. Spaans zegt zo'n duizend leerlingen te verwachten. Vrijdagochtend staan alle klassen in het eerste lesuur uitgebreid stil bij de dood van de havo-scholier.

Op advies van medewerkers van Slachtofferhulp hanteerde het Jan Arentsz College woensdag weer een normaal lesrooster. Leerlingen kunnen op vaste tijden een bezoek brengen aan het stiltecentrum of de plek waar het fatale incident plaats had.

Op eigen initiatief gaan volgens Spaans veel scholieren in het zwart gekleed. Het condoléanceregister dat de school opende op de eigen website, telde woensdagmiddag ruim 2.200 inzendingen.