ROERMOND - Justitie is een gerechtelijk vooronderzoek begonnen naar oud-directeur Arend de Korte van het cellencomplex op Schiphol-Oost, waar bij een brand in oktober 2005 elf gedetineerden om het leven kwamen.

Dat heeft burgemeester Henk van Beers van Roermond woensdag laten weten.

Wegens dit vooronderzoek gaat de benoeming per 1 mei van De Korte als nieuwe chef basiseenheid van de politie in Roermond niet door, zei Van Beers. De burgemeester had hierover woensdagochtend spoedoverleg met de korpschef van de politie Limburg-Noord.

Verdacht

Het gerechtelijk vooronderzoek wordt uitgevoerd door het Openbaar Ministerie (OM) in Haarlem en richt zich niet alleen op de voormalig directeur van het cellencomplex. Persofficier van justitie Maarten Vos zei dat verschillende personen worden verdacht, onder wie ook mensen van buiten het cellencomplex. Een exact aantal kon hij niet geven.

Schuld

Het OM besluit de komende periode welke verdachten ook daadwerkelijk vervolgd zullen worden. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat justitie twee bewaarders die in de nacht van de brand dienst hadden, verdenkt van dood door schuld. Ook in die zaak moet nog een vervolgingsbesluit worden genomen.

Resultaten

Korpschef Bryan Rookhuijzen van de politie Limburg-Noord zei woensdag dat er eerst duidelijkheid moet komen over de resultaten van het onderzoek voordat een beslissing over de benoeming van De Korte kan worden genomen. Van Beers bevestigde dat de basiseenheid Roermond vanaf dinsdag geen chef heeft.