ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft woensdag geen tbs opgelegd voor een verkrachting en drie pogingen tot aanranding bij een bejaardencentrum in Bennekom in juli 2006.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden tbs en drie jaar cel tegen de 34-jarige Bennekommer S.H., maar de rechtbank legde hem alleen drie jaar celstraf op, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

H. werd door de politie betrapt toen hij bovenop het destijds 68-jarige slachtoffer van verkrachting zat. De rechtbank acht bovendien bewezen dat H. bij deze vrouw en nog drie vrouwen van destijds 70, 80 en 61 jaar het huis binnendrong onder het uitslaan van vulgaire taal. Hij had de bedoeling om hen aan te randen, aldus de rechtbank.

Bosjes

H. ontsnapte aan de gewaarschuwde politie, maar werd korte tijd later in de bosjes verderop aangehouden. Hij ontkende dat hij dezelfde persoon was als die wegvluchtte, maar dat geloven de rechters niet: hij voldoet aan het signalement en er zijn DNA-sporen.

De rechtbank kan geen tbs opleggen, omdat de deskundigen die H. psychiatrisch en psychologisch onderzochten daarvoor geen aanbeveling hebben gedaan. Dat konden ze niet, omdat H. weigerde mee te werken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Daardoor is het vermoeden van de onderzoekers dat H. aan een flinke persoonlijkheidsstoornis lijdt niet te bewijzen.