JOHANNESBURG - De verkrachting van een baby in Johannesburg heeft maandag in Zuid-Afrika voor grote opschudding gezorgd. Het zwaar gewonde meisje van vijf maanden oud was het laatste slachtoffertje in een reeks van brute verkrachtingsgevallen van kleine kinderen in Zuid-Afrika.

Van alle kanten werd de regering van president Thabo Mbeki maandag opgeroepen daadwerkelijk iets aan het probleem te doen. "Het is crisis, je kan spreken van een regelrechte oorlog tegen kinderen", aldus de woordvoerder van een kinderhulporganisatie.

Het vijf maanden oude meisje werd het afgelopen weekeinde zodanig door onbekenden mishandeld dat ze met spoed moest worden geopereerd. De artsen hebben een kunstmatige endeldarm aangebracht.

Ook uit andere regio kwamen het afgelopen weekeinde meldingen van verkrachtingen van kinderen tussen de vijf en vijftien jaar. De nieuwe verkrachtingsgevallen komen vier weken nadat zes mannen collectief een baby van negen maanden hadden misbruikt.

Volgens officiele cijfers werden vorig jaar in Zuid-Afrika .000 kinderen misbruikt. De verwachting is dat dat aantal dit jaar zal worden overschreden. Er bestaat een vermoeden dat de toename van kinderverkrachtingen te maken heeft met bijgeloof. Sommigen geloven dat de ziekte aids kan worden genezen door seks met een maagd. In Zuid-Afrika zijn 4,7 miljoen mensen geïnfecteerd met het HIV-virus.

Verkrachting staat overigens in Zuid-Afrika bovenaan op de criminaliteitslijst. Statistisch gezien wordt in het land elke 30 seconden een vrouw verkracht.

/NIEUWSAids Fonds gaat Zuid-Afrika helpen