MEXICO-STAD - Het parlement van Mexico-Stad heeft dinsdag besloten abortus toe te staan tot in de twaalfde week van de zwangerschap. Tegenstanders van de omstreden wet hebben al gezegd dat ze het besluit over de legalisering van de abortuswetgeving bij de rechter zullen aanvechten.

In het door linkse partijen gedomineerde parlement van Mexico-Stad stemden 46 volksvertegenwoordigers in met het voorstel voor een soepelere abortuswetgeving. Negentien parlementariërs stemden tegen.

De nieuwe wetgeving geldt alleen voor de Mexicaanse hoofdstad. In de rest van het land blijft een strengere abortuswet van kracht.

Verkrachting

Eerder was abortus in Mexico-Stad alleen toegestaan als de zwangerschap het gevolg was van verkrachting, als het leven van de moeder gevaar liep of als de bij de foetus zeer ernstige gebreken waren geconstateerd.

Verzetten

Vorige week verzocht paus Benedictus XVI de Mexicaanse bisschoppen nog zich te verzetten tegen de legalisering van abortus. Mexico heeft ongeveer 107 miljoen inwoners. Ongeveer 90 procent is katholiek. Uit opiniepeilingen is gebleken dat Mexicanen zeer verdeeld zijn over het onderwerp abortus.