AMSTERDAM - De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland laten de eis vallen dat Iran zijn uraniumverrijkingsprogramma volledig ontmantelt.

Dat is dinsdag van regeringsfunctionarissen en diplomaten vernomen, aan de vooravond van overleg tussen de Iraanse onderhandelaar Ali Larijani en de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, die namens de zes optreedt.

Iran heeft eisen van de Veiligheidsraad om het verrijken van uranium stop te zetten naast zich neergelegd, ondanks twee sanctieresoluties.

Iran zegt met het verrijken van uranium in zijn recht te staan, omdat het zich heeft aangesloten bij het Non-proliferatieverdrag.

Speciaal geval

De Verenigde Staten en hun bondgenoten stellen echter dat Iran een speciaal geval is, gelet op zijn verdachte nucleaire activiteiten in het verleden, zoals een programma dat Teheran gedurende bijna twintig jaar heeft verzwegen.

Iran zegt uranium te verrijken om brandstof te maken voor elektriciteitscentrales, maar hoogverrijkt uranium kan ook worden gebruikt voor kernwapens.

Volgens een van de diplomaten zien de VS en hun bondgenoten in dat Iran hun eis voor een volledige stopzetting van uraniumverrijkingsactiviteiten nooit zal accepteren.

Impasse

Een uitweg uit de impasse wordt mogelijk gevonden door te onderzoeken wat onder uraniumverrijking precies moet worden verstaan.

Iran beschikt momenteel over ruim 1.300 centrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt. Dit zouden er volgens Iraanse plannen uiteindelijk 50.000 moeten worden, genoeg om een heel netwerk van kerncentrales van brandstof te voorzien - of voor een grootschalig wapenprogramma.

De VS en hun bondgenoten willen het aantal centrifuges dat Iran klaar heeft staan beperken tot duizend.

Centrifuges

De VS willen ook dat deze centrifuges 'koud' stand-by staan - dat wil zeggen geassembleerd en in cascade maar niet in bedrijf - terwijl Iran ze waarschijnlijk 'warm' stand-by wil hebben - waarbij de machines wel draaien, maar geen verrijkt uranium produceren.