AMSTERDAM - Het seksueel geweld tegen indiaanse en eskimovrouwen in de Verenigde Staten is epidemisch. Indiaanse en eskimovrouwen worden 2,5 keer zo vaak verkracht als vrouwen uit andere minderheidsgroeperingen.

Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van Amnesty International.

De daders gaan vaak vrijuit, omdat de slachtoffers niet worden onderzocht door verpleegsters die speciaal getraind zijn om bewijs van verkrachting op te merken.

Bovendien reageren de autoriteiten dikwijls laat, of helemaal niet, op de melding van seksuele misdrijven, vanwege de afgelegenheid van de gebieden waar indianen en eskimo's vaak wonen.

Geldgebrek

Instanties die de publieke veiligheid moeten bewaken hebben, ten slotte, dikwijls geldgebrek.

Het rapport is gebaseerd op interviews met slachtoffers, gezondheidsmedewerkers en gezagshandhavers in Alaska, Oklahoma en North en South Dakota.

Leden van onder meer de gemeenschap in de Standing Rock Sioux Reservation in North en South Dakota zeiden dat ze geen vrouwen kenden die niet misbruikt waren.

Amnesty hoopt dat het Amerikaanse regering geld zal gaan spenderen aan onder meer het verzamelen van meer data over seksuele delicten tegen indiaanse en eskimovrouwen.