AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft een persbericht over het alibi van klusjesman Michael de Jong in de Deventer moordzaak niet te rectificeren.

Opiniepeiler Maurice de Hond had een kort geding aangespannen omdat het bericht volgens hem een 'cruciale leugen' bevat. Hij wilde een rectificatie. De rechtbank in Amsterdam stelde hem in het ongelijk.

Volgens De Hond blijkt uit telefoongegevens dat 's avonds is gebeld vanuit het huis van de vriendin van De Jong, terwijl ze heeft verklaard dat ze in een café zat. Het OM weigert te rectificeren.

Persbericht

De rechter oordeelde dat het persbericht niet onjuist is, 'maar hooguit onvolledig'. Het OM heeft met het persbericht dan ook niet onrechtmatig gehandeld jegens De Hond, meent de rechter.

De rechtbank vond bovendien dat het OM niet verantwoordelijk is voor de nadelige gevolgen voor De Hond van zijn standpunt in de Deventer moordzaak.

De Hond is van mening dat de verkeerde is veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg in 1999. Volgens De Hond is niet Ernest Louwes maar Michael de Jong de schuldige.

Smaad

Tegen De Hond loopt ook een zaak wegens smaad. De Jong deed daarvan begin vorig jaar aangifte omdat hij vindt dat hij valselijk in het openbaar wordt beschuldigd.

Het OM waarschuwde De Hond dat hij publiekelijk geen personen als dader mag aanwijzen. De Hond zei in november nog steeds achter zijn uitlatingen te staan waarop het OM besloot de opiniepeiler te vervolgen.