AMSTERDAM - De Tweede Kamer houdt wellicht nog deze week een spoeddebat over de gaswinning onder de Waddenzee. Aanleiding is een rapport van een voormalig topingenieur van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), waarin staat dat de bodem onder de Waddenzee door gaswinning tot twee keer zo snel daalt als voorspeld.

Volgens het rapport, waar actualiteitenrubriek Nova melding van maakte, is het te laat om de bodemdaling tegen te gaan. Zelfs als de kraan helemaal wordt dichtgedraaid. Wijnand Duyvendak (GroenLinks) vroeg dinsdag om opheldering van de ministers van Economische Zaken en Milieubeheer. Hij kreeg steun van de meeste partijen.

De ministers moeten uiterlijk donderdag een brief over de kwestie naar de Kamer sturen. Op basis daarvan besluit het parlement of nog op dezelfde dag een spoeddebat wordt gehouden.

'Oude modellen'

De NAM laat dinsdag weten de conclusies van het rapport te bestrijden. "Het gaat uit van onze oude modellen. Die modellen zijn in de loop der jaren voortdurend verfijnd, en dus zit er helemaal niet zo'n groot verschil tussen zijn ramingen en die van ons", meldt de NAM. "Vroeger kwam het wel eens voor dat we de bodemdaling door gaswinning in onze modellen onder- of overschatten. Nu is daar geen sprake van." De nieuwste ramingen zijn volgens de NAM zelfs voorzichtiger dan die van de ingenieur.

Natuurorganisaties

De NAM begon in februari met het winnen van aardgas onder de Waddenzee, nadat de Raad van State in oktober bezwaren van natuurorganisaties ongegrond had verklaard. De natuurorganisaties vreesden voor aantasting van de natuurlijke kenmerken van de Waddenzee.