AMSTERDAM - De Prijs der Nederlandse Letteren 2007 is toegekend aan Jeroen Brouwers. Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft dit besloten, meldt de unie dinsdag.

De jury noemt Brouwers een buitengewoon stilist. Aan de prijs is een bedrag verbonden van zestienduizend euro.

Volgens de jury heeft de in Vlaanderen wonende Nederlander 'in de naoorlogse Nederlandstalige literatuur bakens uitgezet en verzet'. Ook zou Brouwers het egodocument hebben verheven tot een 'volwaardig literair genre'. De jury noemt zijn brievenboeken van een 'ongeëvenaarde kwaliteit'.

De prijs wordt elke drie jaar uitgereikt aan een schrijver van oorspronkelijk Nederlandstalig werk. Dit keer reikt de Belgische Koning Albert de prijs uit. Het Belgische hof maakt de datum en locatie van uitreiking later bekend.

Omvangrijk oeuvre

De jury, bestaande uit voorzitter Anton Korteweg , Marijke Arijs, Jerome Egger, Joris Gerits, Joke van Leeuwen, Jeroen Overstijns en Thomas Vaessens, besloot unaniem dat Brouwers de belangrijkste literaire prijs van het Nederlandse taalgebied verdient voor zijn omvangrijke oeuvre.

Brouwers, die volgende week 67 wordt, debuteerde in 1964 met 'Het mes op de keel'. Zijn tweede boek 'Joris Ockeloen' en 'Het wachten' (1967) luidden zijn doorbraak in. Sindsdien bouwde hij een consistent en veelvuldig bekroond oeuvre: 'Zonsopgangen boven zee' (1977), 'Het verzonkene' (1979), 'Bezonken rood (1981), 'De laatste deur' (1983), 'De zondvloed' (1988) en 'Geheime kamers' (2000). In 1993 kreeg hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre.

Brug

Brouwers schrijft vaak over Vlaanderen en vormt als geen andere auteur een brug binnen het Nederlandse taalgebied over de landsgrenzen heen, aldus de Taalunie. In 1992 ontving hij de Orde van de Vlaamse Leeuw.

Jeroen Brouwers is sinds de instelling van de prijs in 1956 de achttiende winnaar. Eerdere laureaten waren onder anderen Simon Vestdijk (1971), Willem Frederik Hermans (1977), Hugo Claus (1986), Harry Mulisch (1995), Gerard Reve (2001) en Hella S. Haasse (2004).

Taalunie

In de Nederlandse Taalunie werken Nederland, Vlaanderen en Suriname samen op het gebied van Nederlandse taal, onderwijs en letteren. De Taalunie ziet het als haar opdracht ervoor te zorgen dat alle Nederlandssprekenden hun taal doeltreffend en creatief kunnen gebruiken.