HILVERSUM - Het Amerikaanse leger gaat de komende weken 35 Irakezen die in Nederland wonen, trainen voor een eventuele oorlog tegen Irak. Dat heeft een van de deelnemers, Sultan uit Zwolle, maandag gezegd in het televisieprogramma Netwerk.

De vrijwilligers zullen volgens hem tijdens de oorlog niet meevechten, maar optreden als tolk of gids. Uit angst voor repressie wilde de 40-jarige Sultan zijn voornaam niet noemen. Hij zei al twaalf jaar in ballingschap te wonen. "Zolang wacht ik al op de dag dat we het regime van Saddam omver kunnen werpen. Dit is een gouden kans. Het is een nationale plicht om eraan mee te doen", zei hij. Sultan vluchtte in 1994 naar Nederland.

Het Amerikaanse leger gaat in totaal 3000 Irakezen uit de hele wereld trainen op de luchtmachtbasis Taszar in het zuidwesten van Hongarije. Van de 35 in Nederland wonende Irakezen hebben er een aantal een Nederlands paspoort, anderen zitten nog in asielzoekerscentra in ons land, aldus Netwerk. De vrijwilligers zijn volgens de actualiteitenrubriek in opdracht van de Verenigde Staten geronseld door het Iraaks Nationaal Congres (INC) in Londen.