ROTTERDAM - Het Rotterdamse gemeenteraadslid Michiel Smit (Leefbaar Rotterdam) moet volgende week voor de rechter verschijnen. Smit vernielde vorig jaar op koninginnedag een ruit van de Pauluskerk.

Het raadslid erkent het voorval en noemt het "heel vervelend". "Het gebeurde toen er veel spanningen waren. In de aanloop naar de verkiezingen is van alles over Fortuyn geroepen. Zelf ben ik ook bedreigd. Wat ik heb gedaan, is niet goed. Maar er wordt altijd over mij geroepen terwijl niemand dominee Visser vraagt wat hij toen heeft gezegd." R. Sörensen, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, wist niet van het incident, maar valt Smit bij. "Visser heeft Fortuyn regelmatig voor fascist uitgemaakt."

'Zaak geschikt'

Volgens Smit is de zaak inmiddels geschikt en afgehandeld omdat hij de schade heeft vergoed. Een woordvoerster van justitie meldde maandag echter dat de zitting gewoon voor 11 februari op de rol staat. "Als hier iets bekend zou zijn geweest over een schikking, dan zou het al van de rol zijn gehaald."

'Dit riekt naar klassejustitie'

"Als je in deze stad moet voorkomen omdat je een ruit hebt ingegooid, zegt dat wel heel veel over justitie", meent Sörensen. "Ik hoop bijna dat ze het zover laten komen. Dit riekt naar klassejustitie."