ENSCHEDE - Hulpverleners die zijn ingezet tijdens de vuurwerkramp in Enschede zijn vaker ziek dan hun Nederlandse collega's. Het ziekteverzuim onder het personeel van de politie, ambulance en brandweer ligt zelfs tot vier keer hoger dan bij een stad van dezelfde grootte.

Dit heeft het Nederlands Instituut voor onderzoek naar de Gezondheidszorg (NIVEL) dinsdag bekendgemaakt. Bij de vuurwerkramp in mei 2000 kwamen 23 mensen om het leven en raakten bijna duizend mensen gewond.

De onderzoekers vergeleken de gezondheid van zo'n 1500 hulpverleners uit het rampgebied met eenzelfde aantal collega's uit vergelijkbare steden in de periode van zes maanden voor de vuurwerkramp tot drie jaar na de fatale explosies.

Psychische problemen

"Vaak wordt gezegd dat hulpverleners beter bestand zijn tegen de gevolgen van een ramp dan burgers. Dat blijkt onjuist", aldus NIVEL-onderzoeker Mattijn Morren. De klachten variëren van psychische problemen tot pijn in spieren en botten. Zelfs tot drie jaar na de ramp kunnen er nieuwe klachten ontstaan, zo ontdekten de onderzoekers.