MOSKOU - De maandag gestorven Russische oud-president Boris Jeltsin zal woensdag naast het graf van Raisa Gorbatsjov, de vrouw van de voormalige Sovjet-president Michail Gorbatsjov, worden bijgezet.

Bekijk video

Dit meldde het bestuur van het Novodevitsjye-kerkhof in Moskou waar Jeltsin begraven zal worden, dinsdag aan het persbureau Interfax.

Dinsdag om 15.00 uur (Nederlandse tijd) begint in de kerk van Christus de Verlosser in Moskou een publieke rouwceremonie. Tot woensdag 12.00 uur, als de begrafenis begint, kan het publiek daar Jeltsin zijn laatste eer bewijzen.

Herleving

De kerk van Christus de Verlosser is een symbool van het postcommunistische tijdperk. Tijdens de regeringsperiode van Jeltsin (1991-1999) was er sprake van een herleving van de Russische-Orthodoxe Kerk, na tientallen jaren van atheïsme onder het communistische regime.

De begrafenis van Jeltsin is de eerste orthodox-christelijke begrafenis voor een Russische leider sinds 1917. Op de begraafplaats Novodevitsjye liggen voornamelijk overleden kunstenaars en intellectuelen, maar ook oud-president Nikita Chroesjtsjov.

Presidenten

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zullen de Amerikaanse oud-presidenten George Bush senior en Bill Clinton ook aanwezig zijn bij de rouwplechtigheid.

Nationale rouw

Poetin heeft voor woensdag een dag van nationale rouw afgekondigd in verband met de begrafenis. Ook heeft hij zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement uitgesteld tot donderdag.

De begrafenis zal rechtstreeks worden uitgezonden op de nationale televisie.