MIDDELBURG/DEN HAAG - Vogelopvangcentra in Zeeland en Zuid-Holland blijven olievogels binnenkrijgen. De Mikke in Zeeland heeft tot en met maandagmiddag 533 vogels binnengekregen die waren besmeurd met olie uit het vrachtschip Tricolor. Bij De Wulp in Den Haag werden de afgelopen dagen enkele tientallen vogels binnengebracht.

Volgens een woordvoerster van De Mikke zijn de dieren niet meer zo ernstig bevuild. Het duurt nog wel even voor alle vogels weer schoon zijn. "We kunnen ongeveer dertig tot 35 vogels per dag aan, dus we hebben nog een lange weg te gaan voordat alle dieren zijn gewassen en behandeld", aldus de beheerster.

De getroffen vogels worden niet alleen gewassen, maar krijgen ook medicijnen om te ontgiften. Alle autorijscholen op Walcheren steunen sinds maandag de vogelopvang. Gedurende een week staan ze van iedere rijles 1 euro af ten behoeve van De Mikke.

De olie uit het vrachtschip dat half december zonk in het Kanaal, treft vooral zeekoeten en alken. Verder kwamen in Den Haag een zwarte zeeëend binnen en een grote jager. Particulieren en schoonmakers van Rijskwaterstaat brengen de dieren naar de vogelasielen.