DEN HAAG - Reclassering Nederland mag een medewerker die eindverantwoordelijk was voor de begeleiding van de verdachte van de moord op de 8-jarige Jesse Dingemans, niet ontslaan. Dat heeft de kantonrechter in Den Haag dinsdag bepaald.

Bekijk video

Jesse Dingemans werd op 1 december neergestoken in een klaslokaal van de Klim-Op basisschool in Hoogerheide. Dezelfde dag hield de politie Julien C. aan.

Reclassering Nederland verweet de unitmanager dat het toezicht op verdachte Julien C. niet voldeed aan de eisen. De reclassering rekent het de unitmanager zwaar aan dat hij in de eindevaluatie niet heeft opgemerkt dat Julien de door een rechter opgelegde behandeling nooit had gevolgd.

Twijfelen

Volgens de unitmanager was er echter geen reden om te twijfelen aan deze eindevaluatie. Deze was door de directe begeleider van C. opgesteld en door een werkbegeleider nagekeken.

Volgens de unitmanager is er een cultuur waarbij er vertrouwd werd op de evaluaties zonder dat de unitmanager inhoudelijk alles goed doorlicht.

Controleren

"Aangenomen mag worden dat de geschetste cultuur, hoe onjuist en onwenselijk ook, juist is beschreven. Van de unitmanager kon daarom niet worden verwacht dat hij de hele zaak nog eens grondig ging controleren en het werk van de begeleider en werkbegeleider zou overdoen", oordeelde de rechter.