PARIJS - François Bayrou zal tijdens zijn persconferentie woensdagmiddag geen stemadvies geven voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 6 mei. Dit meldde de krant Le Figaro dinsdag op gezag van een vertrouweling van de centrumpoliticus.

Bayrou werd zondag met 18,6 procent van de stemmen derde in de eerste verkiezingsronde. De twee bestgeplaatste kandidaten, de centrumrechtse Nicolas Sarkozy (31,2 procent) en de socialiste Ségolène Royal (25,9 procent), strijden om de steun van Bayrou tijdens de beslissende tweede ronde.

Bayrou heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij de traditionele kloof tussen links en rechts in Frankrijk juist wil overbruggen.

Rechts

De christendemocraat Bayrou leidt de Unie voor de Franse Democratie (UDF), een kleine centrumpartij gevormd in 1978 die eerder al bijna uiteenviel door diepe onenigheid over de koers van de partij. Sinds het begin van de jaren negentig steunde de partij voornamelijk centrumrechts en rechtse regeringen en ging lijstverbindingen aan met de grotere, rechtse partij van Republikeinen.

Onder leiding van Bayrou kwam in 1998 een nieuwe UDF van de grond die terugschuift naar het politieke midden en die zich distantieert van centrumrechts. Maar toch is de UDF nog steeds nauwer verwant aan de UMP (Unie voor een Volksbeweging) van Sarkozy dan aan de socialisten van Royal.

Praatjesmaker

De presidentskandidaat Sarkozy mag zich straks waarschijnlijk verheugen op een groter aandeel UDF-stemmers dan Royal.

Volgens sommige waarnemers pogen Sarkozy's tegenstanders hem af te schilderen als een gevaarlijk rechtse, autoritaire praatjesmaker. Ze hopen zo ook het aarzelende politieke midden in handen van Royals Socialistische Partij te drijven.

Orde en gezag

Orde en gezag, waar Sarkozy zo vaak over heeft georeerd, kan kiezers aanspreken. Volgens een opiniepeiling van Le Figaro wenste 57 procent van de ondervraagde kiezers dat er meer autoriteit en orde in de Franse samenleving komt. De bestrijding van de misdaad kwam in dezelfde peiling echter pas op de vierde plaats bij de grootste kopzorgen van de ondervraagden.

Op één stond de werkloosheid, op twee de zwakke koopkracht en op een gedeelde derde plaats onrecht en ongelijkheid.