GAZA-STAD - Het bestand met Israël dat de Palestijnse Hamas-beweging sinds november in acht nam, "bestaat niet meer". Dit stelde de gewapende tak van Hamas, Izzedin al-Qassam, dinsdag in een verklaring tegenover het Franse persbureau AFP.

Tegenover andere media was Hamas later minder uitgesproken. Volgens de beweging zijn dinsdag voor het eerst in vijf maanden raketbeschietingen uitgevoerd op Israël. De Joodse staat zou zijn bestookt met bijna dertig raketten en vijftig mortiergranaten.

De operatie was een "reactie op de voortdurende zionistische misdaden tegen ons volk op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook" De groepering wees op de dood van negen Palestijnen door Israëlische operaties afgelopen weekeinde.

Volgens het Israëlische leger is Israël dinsdag getroffen door zes mortiergranaten die geen slachtoffers maakten. Ook zouden twee zelfgemaakte raketten zijn neergekomen op Israëlisch gebied.

Internationale isolatie

Hamas won vorig jaar de parlementsverkiezingen in de Palestijnse gebieden. De regeringsmacht van de radicale partij, die het geweld niet wil afzweren en de staat Israël niet erkent, heeft geleid tot een internationale isolatie van het Palestijnse bestuur.

Hamas verklaarde zich in november bereid een bestand in acht te nemen, maar de partij heeft zich wel steeds het recht voorbehouden in actie te komen als Israël Palestijnen doodt.

Wat Israël betreft stelde het bestand van Hamas van vanaf het begin al niets voor. De Joodse staat heeft Hamas er onder meer van beschuldigd dat het andere radicale groepen zoals de Islamitische Jihad van raketten voorziet.

Toch heeft het bestand, hoe wankel ook, tot dusver niet geleid tot grote geweldsuitbarstingen. De afgelopen weken is er evenwel sprake van toegenomen spanningen en wedezijdse operaties.