ALKMAAR - De 16-jarige scholier die maandag in kritieke toestand in het ziekenhuis in Alkmaar werd opgenomen nadat hij voor zijn school klappen had gekregen, is maandagavond kort voor middernacht overleden. Dit maakte de politie dinsdagochtend bekend.

Bekijk video

Het 16-jarige slachtoffer uit Heerhugowaard, Gerd Nan van Wijk, was leerling van de Christelijke scholengemeenschap Jan Arentsz in Alkmaar en zat in havo-4.

Bewusteloos

Volgens directeur L. Spaans liep het slachtoffer na schooltijd naar buiten en raakte hij daar in gesprek met een 17-jarige jongen uit Alkmaar. De Alkmaarder, die niet op het Jan Arentsz zit, sloeg het slachtoffer drie keer op zijn hoofd, volgens ooggetuigen met een boksbeugel, waarna het slachtoffer bewusteloos op de stoep voor de school viel. Ambulancemedewerkers konden de jongen bij aankomst reanimeren.

De politie hield de 17-jarige verdachte korte tijd later op aanwijzing van scholieren die het incident hadden gezien in zijn woning aan. Over de toedracht van het incident is nog niets bekend.

Camerabeelden

Spaans verklaarde dinsdagmorgen dat op camerabeelden te zien is hoe het slachtoffer de school verlaat en de verdachte korte tijd later achter hem aanloopt. Op de plaats waar het incident gebeurde, in de buurt van fietsenstallingen, is geen cameratoezicht. De politie zegt de camerabeelden te gaan bestuderen.

De scholengemeenschap is volgens een verklaring "diep geschokt over deze brute mishandeling en de zinloze, plotselinge dood van één van onze leerlingen. Wij bezinnen ons op hetgeen ons in de komende dagen te doen staat. Wij zijn nog niet in staat wat is gebeurd goed te bevatten," aldus de scholengemeenschap op de website.

De instelling heeft slachtofferhulp ingeschakeld om leerlingen en personeel dinsdag bij te staan.

Felheid

Volgens directeur Spaans voltrok het incident zich met een verbijsterende snelheid en felheid. Een surveillerende vestigingsdirecteur stond op luttele meters afstand van het incident toen het gebeurde.

"Het geweld kwam uit het niets. Een hele korte woordenwisseling, gevolgd door drie klappen en een knietje. Niemand had kans tussenbeide te komen."

Shock

Spaans is rector en directeur op de school sinds 1988. Hij zegt zoiets nog nooit op de school te hebben meegemaakt. "Wij proberen problemen hier voor te zijn en goed op te lossen als ze zich voordoen. Maar tegen zulk gericht geweld is niets opgewassen. We zijn allemaal in shock."

De scholengemeenschap heeft dinsdagmorgen vroeg voor de lessen begonnen alle docenten bijeengeroepen en een speciale tekst meegegeven voor de dagopening.

Bloemen

Voor de leerlingen van de havo-4 klassen was er dinsdagmorgen een speciale bijeenkomst. Bij de school is een stiltecentrum ingericht. De plek van het incident is afgezet met rood-wit lint. Bij de plek zijn massaal bloemen neergelegd.

Meisje

Onder scholieren doen hardnekkige geruchten de ronde dat de ruzie zou zijn gegaan om een meisje. De schoolleiding zegt hiervan niets te weten. Ook is bij directeur Spaans niet bekend of verdachte en slachtoffer elkaar kenden. De politie wil niet zeggen of de verdachte heeft bekend.

Incidenten

De afgelopen tijd zijn er meerdere geweldsincidenten op en rond scholen geweest. In maart deden zich steekpartijen voor op scholen in Oss, Amsterdam, Rotterdam en Naaldwijk. Onderwijsbond Aob liet naar aanleiding van deze incidenten weten dat ze wil dat het ministerie van Onderwijs onderzoekt hoe vaak geweld op scholen voorkomt.

Drama school Alkmaar