AMSTERDAM - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) vindt dat de politiek leider van de PvdA in de fractie en dus in de Tweede Kamer thuishoort. Dat zegt de PvdA-bewindsvrouw in een interview met Intermediair van deze week.

Ze mengt zich daarmee in de discussie die onlangs losbarstte over het leiderschap van de sociaaldemocraten. PvdA-leider Wouter Bos zit nu in het kabinet als minister van Financiën.

Hij kreeg onlangs kritiek op de dubbele rol die hij zou spelen in de kwestie over topsalarissen. De Jonge Socialisten en oud-minister Jan Pronk meenden dat een PvdA-leider in de Kamer moet zitten.

Algemene zin

Een woordvoerder van Ter Horst stelde maandag in een reactie dat de minister alleen in algemene zin heeft willen spreken en dat ze zich niet wil mengen in de discussie over het huidige leiderschap.

Onhistorisch

PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) zei maandag desgevraagd in een reactie dat de opmerking van Ter Horst wat hem betreft uit de lucht komt vallen. "Het is in ieder geval onhistorisch als de politiek leider van de PvdA in de Kamer zou zitten."

Hij wijst erop dat alle PvdA-leiders juist een grote verantwoordelijkheid hebben genomen in het landsbestuur. Volgens hem speelt deze kwestie niet binnen de partij. "Belangrijk is dat zowel het PvdA-congres als het partijbestuur juist een beroep hebben gedaan op Bos om in het kabinet plaats te nemen", aldus Timmermans.

Zelf zou Ter Horst overigens geen PvdA-leider willen worden, wat sommige PvdA'ers opperen. De voormalige burgemeester van Nijmegen noemt zich een echte bestuurder. "Dus je zou me heel ongelukkig maken als je me in de Tweede Kamer zou zetten."

Campagne

Verder deelt de bewindsvrouw wel de kritiek op Wouter Bos dat de verkiezingscampagne niet goed is verlopen. Volgens haar had hij als lijsttrekker eerder de hulptroepen de deur uit moeten gooien. "Er zijn momenten dat je moet zeggen tegen iedereen die je bijstaat: en nu wegwezen."