UTRECHT - Uit het Centraal Museum in Utrecht zijn het afgelopen weekeinde negentien Romeinse gouden munten gestolen met een waarde van ongeveer 100.000 euro. Dat heeft de gemeente Utrecht maandagmiddag bekendgemaakt.

De munten lagen tentoongesteld in een kleine vitrine, die door de dieven is opengebroken. Hoe ze dat op klaarlichte dag en tijdens openingsuren hebben kunnen doen is nog niet duidelijk. Voorlopig gaat de recherche er vanuit dat de dieven gebruik hebben gemaakt van de enorme drukte in het museum, die op de vrijdag geopende tentoonstelling Woman waren afgekomen.

Videobanden

De recherche onderzoekt op dit moment de videobanden van de bewakingscamera's, die op de vaste collectie, waarvan de munten deel uitmaakten, stonden gericht. Het museum is samen met de politie begonnen aan een onderzoek.

Na de diefstal sloot het Centraal Museum het bewuste deel van het gebouw af en waarschuwde de belangrijkste munthandelaren in de Benelux. Volgens directeur S. Ex van het museum zijn de munten moeilijk te verhandelen, omdat ze zo goed gedocumenteerd zijn. Via een internationaal museumnetwerk is wereldwijd een oproep gedaan naar andere musea.

De niet-verzekerde gestolen gouden munten zijn onderdeel van een collectie van vijftig munten die in 1933 bij opgravingen op het Utrechtse Domplein zijn gevonden. De geldstukken zijn rond 68 na Christus geslagen. Ze behoorden toe aan een Romeinse officier, die ze voor de veiligheid heeft begraven. De waarde van de munten kwam neer op twee Romeinse jaarsalarissen.