ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag twaalf maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 45-jarige agent uit Molenhoek bij Nijmegen. De officier van justitie verdenkt hem van meineed, mishandeling en het doen van valse aangifte. Ze wil ook dat de man drie jaar geen ambt meer bekleedt.

P. van D., begeleider van een politiehond, schoot tijdens de Vierdaagsefeesten 2005 in Nijmegen collega's te hulp. Na het stoppen van de muziek bij een dansevenement onder de Waalbrug ontstonden daar grote ongeregeldheden met veel agressie.

In de vechtpartijen raakten zowel bezoekers als veertien politieagenten gewond. Vervolging van 27 relschoppers ging niet door toen er een fout in het dossier was ontdekt. De hondenbegeleider liet zijn hond bijten en sloeg een bezoeker.

Aangifte

Nadat deze bezoeker aangifte tegen hem had gedaan, deed Van D. zelf ook aangifte van mishandeling door de bezoeker. Hij kreeg bijval van een 25-jarige collega. Volgens justitie zijn de verklaringen van beiden vals. Tegen de 25-jarige agent B.K. uit Hengelo eiste de aanklaagster 200 uur onbetaald werk en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

De zoektocht naar de waarheid leidde in de rechtszaal tot een welles-nietes-spelletje tussen verdachten, Rijksrecherche en getuigen onder wie de gebeten bezoeker.

Buitenproportioneel

De officier van justitie vind dat Van D. buitenproportioneel geweld heeft gebruikt. Dat Van D. volgens de aanklaagster daarover vals verklaart en een jonge collega meesleept 'raakt politiewerk in het hart'.

De verdediging veegde de vloer aan met de redenering van het OM. "Het evaluatieonderzoek had fataal moeten zijn voor de politieleiding", stelt de advocate van Van D. "Zit je aan de top, dan zit je veilig, en mijn cliënt is de zondebok."

Ongeschikt

De raadsvrouw doelde daarmee op de evaluatie van de ongeregeldheden. Daarin kwam onder meer naar voren dat de locatie van het dansfeest eigenlijk ongeschikt was en dat capabele politiecommandanten op vakantie waren.

De rechtbank doet uitspraak op 7 mei.