WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft maandag de overleden oud-president Boris Jeltsin van Rusland omschreven als een "historisch figuur".

Een zegsman van het Witte Huis zei dat Jeltsin "een historisch figuur was in een tijd van grote veranderingen en uitdagingen voor Rusland. Onze condoleances gaan uit naar mevrouw Jeltsin, haar familie en het volk van Rusland."

Leiderschap

Premier Jan Peter Balkenende heeft in een reactie op het overlijden van oud-president Boris Jeltsin diens grote politieke belang geprezen. "Zijn rol was historisch. Hij toonde leiderschap op een cruciaal moment", zei Balkenende maandag op het Catshuis.

Door zijn optreden opende Jeltsin de deuren van de voormalige Sovjet-Unie naar de rest van de wereld, aldus de premier. Hij heeft zijn condoleances overgebracht aan de weduwe van Jeltsin en zijn familie.

Markant

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken noemde Boris Jeltsin een "buitengewoon markant en historisch figuur".

"Ik zie hem nog voor me op een tank terwijl hij voorkwam dat de oude communisten een coup pleegden tegen Gorbatsjov", aldus Verhagen. Jeltsin gaf de democratische krachten in de Sovjet-Unie toen een kans, aldus de minister.

Erkenning

Verhagen prees Jeltsin ook voor het feit dat hij als eerste de stap zette tot erkenning van de Baltische staten, die later, in mei 2004, lid werden van de Europese Unie.

Verhagen zei zich zorgen te maken over recente ontwikkelingen in Rusland: het "hardhandig onderdrukken van demonstraties en de arrestaties van journalisten". "Ik maak me zorgen over de mensenrechten en de persvrijheid in Rusland."

Blair

Jeltsin speelde een onmisbare rol tijdens een allesbeslissende periode in de geschiedenis van zijn land. Dat zei de Britse premier Tony Blair in een reactie op het overlijden.

"Hij was een opmerkelijke man die de behoefte aan democratie en economische hervormingen herkende en bij de verdediging van die hervormingen speelde hij een essentiële rol op een cruciaal moment in de geschiedenis van Rusland", aldus Blair in een schriftelijke verklaring.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft maandag de overleden Russische ex-president Boris Jeltsin omschreven als een moedige strijder voor democratie en vrijheid. Ze noemde hem ook een echte vriend van Duitsland.

"Zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de betrekkingen tussen onze beide landen zal nooit worden vergeten", schreef ze in een condoleancebrief aan de Russische president Vladimir Poetin en de familie van Jeltsin. Hij was een grote persoonlijkheid in de Russische en internationale politiek, aldus Merkel.

Oud-bondskanselier Helmut Kohl prees Jeltsin als een "groot staatsman" en "trouwe vriend van de Duitsers". Ook hij roemde de inspanningen van Jeltsin in de relatie met Berlijn. Kohl noemde Jeltsin een persoonlijke vriend.

Barroso

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie vindt Boris Jeltsin een mijlpaal in de Russische overgangsperiode na het communisme.

"Als president had hij enorme uitdagingen en moeilijke mandaten, maar hij bracht het oosten en westen zeker dichter bij elkaar", zei Barroso maandag in een reactie. "Hij hielp om de confrontatie te veranderen in samenwerking".

Jeltsin wordt het best herinnerd toen hij opstond tegen de staatsgreep van generaals die het dictatoriale regime in Rusland wilden herstellen. "Met grote persoonlijke dapperheid verdedigde hij de vrijheid", zei Barroso, voorzitter van het dagelijks bestuur van de Europese Unie.

Bush

De Amerikaanse president Bush prees Jeltsin als een van de grondleggers van de Russische democratie. "Hij speelde een sleutelrol toen de Sovjet-Unie uiteenviel, hielp de fundamenten te leggen voor vrijheid in Rusland en werd de eerste democratisch gekozen leider in de geschiedenis van dat land", aldus Bush.

"Laura en ik zijn diep bedroefd door de dood van de gewezen president Boris Jeltsin. President Jeltsin was een historisch figuur die zijn land diende in een tijd van enorme veranderingen", voegde het Amerikaanse staatshoofd er aan toe.

"Ik heb veel achting voor de pogingen van Jeltsin een sterke relatie op te bouwen tussen Rusland en de VS." Bush bood de nabestaanden en het Russische volk zijn medeleven aan.

NAVO

NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer zegt dat Boris Jeltsin zal worden herinnerd voor zijn durf om een nieuwe, democratische koers in te zetten voor zijn land. De Hoop Scheffer dankt Jeltsin voor de samenwerkingsverdragen tussen Rusland en de NAVO, die de handtekening van de Russische president dragen.

"Hij liep voorop bij de pogingen om de erfenis van de Koude Oorlog te overwinnen, door een nieuwe relatie te bewerkstelligen tussen Rusland en de NAVO. Deze historische actie om de angsten en stereotypes van het verleden opzij te zetten, werkt vandaag de dag nog door", aldus een verklaring van de secretaris-generaal maandag.