UTRECHT - Het ministerie van Defensie moet een Bosnische vrouw inzage geven in geheime documenten over de val van Srebrenica in juli 1995. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht maandag bepaald.

De Bosnische vrouw was getrouwd met een man die als ingenieur werkte op de Nederlandse basis bij Srebrenica. Haar man mocht mee met de Dutchbatters bij hun vertrek maar door een misverstand bleef hij achter in de moslimenclave, die onder de voet was gelopen door de Bosnische Serviërs. Daarna werd hij vermoord.

WOB

Zijn weduwe woont momenteel met haar kinderen in Veenendaal. Ze eist een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Als onderdeel van die procedure eist haar advocaat M. Uiterwaal via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) documenten op die gebruikt zijn bij het opstellen van het NIOD-rapport 'Srebrenica een veilig gebied'.

Defensie weigert echter bijna alle gevraagde documenten af te staan, omdat dat beloofd zou zijn aan de Dutchbatters of omdat het in strijd zou zijn met internationale afspraken. De bestuursrechter heeft de minister echter in het ongelijk gesteld.