GAZA-STAD - De politieke strijd om de controle over de Palestijnse veiligheidsdiensten is maandag geëscaleerd met de aankondiging van minister van Binnenlandse Zaken Hani al-Qawasmi om ontslag te nemen. Premier Ismail Haniyah weigerde hem te laten gaan en Qawasmi heeft laten weten voorlopig aan te zullen blijven.

Het is een eerste zichtbare scheur in de fragiele regering van nationale eenheid van Fatah en Hamas die een maand geleden werd gevormd. Volgens bronnen is de onafhankelijke academicus Qawasmi boos over de tegenwerking door zowel Hamas als Fatah om de Palestijnse veiligheidsdiensten en milities te stroomlijnen en onder zijn controle te brengen.

Frustratie

De Palestijnse president Mahmoud Mahmoud Abbas (Fatah) benoemde Mohammed Dahlan op de post van nationale veiligheidsadviseur, waardoor Qawasmi's controle op de veiligheidsdiensten ernstig werd gefrustreerd, aldus analisten. Dahlan is een medestander van Abbas en een fel tegenstander van Hamas. De benoeming van Dahlan zette dan ook kwaad bloed bij Hamas.

Regeringswoordvoerder Ghazi Hamad zei dat Qawasmi voorlopig op zijn post blijft en dat premier Haniyah (Hamas) in de tussentijd contact opneemt met Abbas om de kwestie te bespreken. Qawasmi lanceerde eerder deze maand nog een 100 dagen-plan om het geweld in Gaza te beteugelen, maar krijgt hierbij weinig medewerking van de veiligheidsdiensten.

Strijdmacht

Hamas breidt intussen zijn 'uitvoerende strijdmacht' uit en verwerpt eisen van Fatah om die te ontbinden of te laten opgaan in het nationale veiligheidsapparaat. Maar ook Fatah versterkt zijn troepenmacht. De Verenigde Staten maakten onlangs 59 miljoen dollar over aan Abbas om zijn Presidentiële Garde uit te breiden.

Geweld

De minister van Binnenlandse Zaken is een van de belangrijkste posten in het kabinet. Hamas en Fatah hebben vele maanden ruzie gemaakt over de post. Uiteindelijk werden ze het eens over de benoeming van Qawasmi. Het vertrek van Qawasmi zou het voortbestaan van de nationale regering in gevaar kunnen brengen en tot nieuw geweld kunnen leiden.