DEN HAAG - De officier van justitie heeft maandag voor de rechtbank in Den Haag drie maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 240 uur geëist tegen R.M.. Justitie verdenkt hem van het mishandelen van het peuterje Savanna.

Hij was de oom en de oppas van het om het leven gebrachte meisje.

De aanklager heeft er met deze eis rekening mee gehouden dat het Pieter Baan Centrum M. als verminderd toerekeningsvatbaar beschouwt.

Tbs

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de moeder van Savanna, Sonja de J., in januari 2006 tot zes jaar gevangenisstraf en tbs wegens doodslag op haar dochtertje.

Haar toenmalig partner Mario B. kreeg twee jaar cel en tbs voor zijn aandeel in de dood van het meisje.

Washand

Savanna overleed op 20 september 2004, doordat haar moeder een washand in haar mond had gepropt om haar stil te krijgen. Ze bond de prop vast met verband en schoof het kind onder een bed.

Daar is het kind hoogstwaarschijnlijk gestikt. Bij de sectie op Savanna's lichaam bleek onder meer dat het kind overal blauwe plekken had en ondervoed was.

Kofferbak

Sonja de J. en haar toenmalige partner Mario B. verpakten op de avond van 20 september het lijkje en laadden het in de achterbak van de auto.

Vervolgens reden ze van Alphen naar de bossen bij Holten in Overijssel, waarschijnlijk om het daar te verbergen. Voor het zover kon komen troffen politieagenten, die vonden dat de twee zich verdacht gedroegen, het dode kind aan in de kofferbak.

Douche

In de periode dat Sonja met Mario B. samenleefde, kwam M. nog wel bij haar over de vloer. Justitie is van mening dat hij meedeed met de stelselmatige mishandelingen, onder meer door Savanna onder een koude douche te zetten en haar op te sluiten in een kastje. B. en M. handelden volgens het OM in opdracht van De J.

M. is nu pas voor de rechter gebracht, omdat in het onderzoek in zijn zaak grotendeels dezelfde getuigen zijn gehoord als die in de zaak tegen de gezinsvoogd. De voogd, die de zorg rond het gezin moest coördineren, wordt vervolgd wegens dood door schuld of zware mishandeling door schuld. Zij zou onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de mishandeling van Savanna.