DEN HAAG - Het is een schande dat staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) de abortusboot een vergunning geeft om in internationale wateren zwangerschappen tot zeven weken af te breken.

Dat zegt SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies. Hij kondigt aan de bewindsvrouw dinsdag "op het matje te roepen" tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Kamer.

Kabinet

"Het is toch werkelijk te gek dat een kabinet met CDA en ChristenUnie een slechter besluit neemt dan het vorige kabinet met D66", vindt Van der Vlies.

Van Bussemakers voorganger Clémence Ross mocht de abortusboot slechts binnen een straal van 25 kilometer van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis werken.

Ketting

De Raad van State oordeelde vorig jaar dat Ross de grens van 25 kilometer niet goed kon motiveren. Van der Vlies vindt dat Bussemaker dit alsnog had moeten doen, in plaats van een vergunning te verlenen waarin van deze grens geen sprake meer is. Bovendien wil hij dat de staatssecretaris nog eens goed kijkt of met een beroep op internationaal recht de boot aan de ketting kan worden gelegd.

Overtijdbehandeling

Op haar beurt was Rebecca Gomperts van de stichting Women on Waves weer teleurgesteld dat er op de boot nu slechts abortussen tot zeven weken mogen worden uitgevoerd. Dit is nauwelijks langer dan een overtijdbehandeling waarvoor de organisatie al langer toestemming had. Women on Waves heeft nog geen officieel bericht van het ministerie van Volksgezondheid ontvangen over het besluit.

"Maar als dat binnen is, zullen we weer onmiddellijk naar de rechter stappen. Want wij willen toestemming om bij vrouwen de vrucht weg te halen tot twaalf weken zwangerschap."

Women on Waves huurt schepen die onder Nederlandse vlag varen, zodat aan boord de Nederlandse wet geldt die abortus onder voorwaarden toestaat. De stichting is vanaf 2001 aan het procederen om zo per boot vrouwen te helpen in landen waar abortus verboden is.