AMSTERDAM - Psychologen op universiteiten en hogescholen krijgen steeds meer studenten over de vloer met psychische problemen. In sommige instellingen is het aantal verzoeken om hulp met tien tot twintig procent gestegen.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad maandag op basis van een rondgang.

De studenten zouden kampen met studieproblemen, stress, depressies, angsten en privéproblemen, waardoor studies vertraging oplopen of niet worden afgemaakt.

Psycholoog

Alleen al op de universiteiten zouden ruim vierduizend studenten het afgelopen jaar bij een psycholoog zijn geweest.

Per instelling gaat het volgens de krant gemiddeld om twee tot drie procent van de studentenpopulatie, variërend van ongeveer tweehonderd tot zevenhonderd studenten.

Aandacht

Als oorzaak voor de toenemende behoefte aan hulp wordt de groei van het aantal studenten genoemd. Ook zouden onderwijsinstellingen meer aandacht voor pyschische problemen hebben. Hogescholen volgen vaker het voorbeeld van universiteiten om een psycholoog aan te stellen, schrijft het ochtendblad.

Nederland telt nu ongeveer negentig studentenpsychologen, ruim de helft meer dan enkele jaren geleden, zegt voorzitter van de landelijke werkgroep studentenpsychologen Ton Boekhorst in de krant.

Wachtlijst

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam behandelen vier parttime studentenpsychologen jaarlijks vijfhonderd nieuwe aanmeldingen. "Meer kunnen we niet aan", zegt een woordvoerder in de krant. "We hebben een wachtlijst. Ik denk dat we makkelijk tweeduizend studenten kunnen halen."