MOSKOU - De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates voert maandag gesprekken in Moskou in een nieuwe poging de Russische regering te verzoenen met de installatie van een Amerikaanse raketschild in Polen en Tsjechië.

Rusland en de VS liggen overhoop over het Amerikaanse voornemen en Gates' gesprek met zijn Russische ambtgenoot Anatoli Serjoekov bleek maandag weinig succesvol. Serdjoekov verklaarde dat het raketafweersysteem de regionale en globale veiligheid ernstig zou destabiliseren.

'Tegenmaatregelen'

Gates praat later met de Russische president Poetin en zal ook hem het Amerikaanse voorstel doen voor samenwerking op het gebied van het delen van informatie en technologie. Overigens zeggen Amerikaanse functionarissen dat Washington de plannen voor het raketschild doorzet, ongeacht de Russische reactie. Moskou heeft al eerder elke discussie van de hand gewezen en laten weten "passende tegenmaatregelen" te nemen.

Iran

De VS zeggen dat het schild bedoeld is om bescherming te bieden tegen een eventuele aanval van Iran en dat de technologie van de geplande afweer niet toereikend is om Russische raketten te onderscheppen. Maar voor Rusland herleeft de Koude Oorlog. Moskou ziet niet in waarom het schild in het noordoosten van Europa moet komen.

Balans

Verscheidene Russische kabinetsleden hebben meerdere malen gezegd niets te zien in samenwerking met de VS in deze zaak. Volgens waarnemers is Moskou bang dat de wapens de balans in Europa verstoren en dat Polen en Tsjechië uiteindelijk wapens in handen krijgen om Rusland aan te vallen.