NIJMEGEN - Drie huishoudens weigeren hun woning in de Nijmeegse sloopwijk Wolfskuil te verlaten. Het gaat om een -jarige, alleenstaande moeder met een kind, een alleenstaande vrouw en een gezin met een kind. Woningstichting Portaal besluit woensdag met er met deze weigeraars moet gebeuren. Mogelijk komen er nog meer weigeraars bij.

Dat heeft V. Cantrijn van de woningstichting maandag gezegd. De Wolfskuil kwam vorige week in het nieuws omdat jongeren op grote schaal vernielingen aanrichtten en brand stichtten in de volksbuurt. In het afgelopen weekeinde zijn twee jongens aangehouden omdat zij koperen leidingen en kranen uit de slooppanden haalden.

Een flink deel van de vooroorlogse wijk gaat tegen de vlakte. In totaal gaat het om 197 woningen in tien straten. Tot maandagmiddag leverden de bewoners van zo'n 170 huizen hun sleutels in. De wijk moest eigenlijk op 1 februari leeg zijn. De oorspronkelijke bewoners zijn twee jaar geleden al vertrokken.

De nieuwe bewoners hebben volgens Cantrijn allemaal een tijdelijk contract ondertekend, zodat zij wisten dat ze maar tot zaterdag een dak boven hun hoofd hadden.

Politie

Portaal sluit niet uit dat de weigerachtige bewoners later deze week door de politie uit hun huis worden gezet. "Wij bieden hen geen vervangende woonruimte aan, want dan zouden deze mensen door zich niet aan hun contract te houden voorgetrokken worden. Er is geen reden om hen anders te behandelen dan reguliere woningzoekenden, die ook op een wachtlijst moeten staan. Deze bewoners wisten lang genoeg dat ze iets anders moesten zoeken", zegt Cantrijn.

De woningstichting timmert op dit moment twintig tot dertig woningen per dag dicht. Energiebedrijf Nuon sluit tegelijkertijd de nutsvoorzieningen en elektriciteit af, om vernielingen zoals vorige week zondag verder te voorkomen. Het buurtpreventieteam en de politie surveilleren intensief. Daarnaast heeft Portaal nog een particulier bewakingsbedrijf ingehuurd.

Woensdag zijn naar verwachting alle huizen, behalve die van de weigeraars, leeg en dicht. Slopers zijn al begonnen met het afbreken van huizenblokken. Vanaf het najaar van 2004 levert Portaal nieuwe, goedkope huurwoningen op dezelfde plek op. Zeker 45 huishoudens willen graag naar hun eigen buurt terugkeren en staan voor zo'n nieuw huis ingeschreven.