DEN HAAG - De onderhandelaars Balkenende (CDA) en Bos (PvdA) zijn maandag om 11.00 uur bij informateur Donner aangeschoven om de verkennende fase van de kabinetsformatie af te ronden.

Informateur Donner gaat maandagmiddag naar de koningin om zijn eindverslag uit te brengen over zijn verkennende informatieopdracht. PvdA-leider Bos heeft dat gezegd na afloop van zijn gesprek met Donner en CDA-onderhandelaar Balkenende. Bos en Balkenende hebben maandag de door Donner opgestelde tekst goedgekeurd.

Leijnse

Aangenomen wordt dat de koningin maandag naast CDA'er Donner de PvdA'er F. Leijnse zal benoemen tot tweede informateur. Bos hield er echter ook rekening mee dat de benoeming van de informateurs volgt na het Tweede-Kamerdebat over de kabinetsformatie.

Daarna kunnen de echte onderhandelingen beginnen. Daarmee eindigt de eerste verkennende fase waarin Donner in gesprekken met alle fractievoorzitters uitzocht welke partijen het best samen zouden kunnen regeren.

Donner

Ook voerde hij verscheidene gesprekken met Balkenende en Bos. In het verslag heeft de informateur ook de belangrijkste onderhandelingspunten opgenomen. Een van de belangrijkste daarvan is het financieel-economische beleid voor de komende jaren.

Vooral PvdA-leider Bos benadrukte maandag dat de onderhandelingen niet te lang mogen duren. "Het zou me enorm teleurstellen als het vier maanden zou moeten duren." CDA-leider Balkenende heeft liever ook geen maandenlange onderhandelingen, maar hij beklemtoonde dat zorgvuldigheid voorop dient te staan.

Balkenende noch Bos wilde zeggen wie namens zijn partij als informateur bij de gesprekken zal aanschuiven. Balkenende noemde het "geen automatisme" dat de CDA'er Donner na de verkennende fase ook meedoet aan de onderhandelingen.

Bos zei maandag voor aanvang dat het de bedoeling is dat de onderhandelaars de tekst die Donner heeft opgesteld, gaan bestuderen. Ook zullen ze wat procedurele afspraken maken.