ROME - Italiaanse archeologen zeggen bij de vulkaan de Vesuvius een van de beste bewaarde dorpen uit het bronzen tijdperk te hebben gevonden. Het dorp, dat in de buurt ligt van het wereldberoemde Pompeii, werd bedolven onder lava. Vele eeuwen later onderging Pompeii hetzelfde lot.

Het ontdekte prehistorische dorp ligt onder de huidige plaats Nola in Zuid-Italië. De vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden voor de bouw van een winkelcentrum en een ondergrondse parkeergarage.

"Dit is zeker het best bewaarde preshistorische dorp in Italië en een van de best bewaarde in de wereld. De verrassende vondsten geven een goed beeld van hoe het dagelijkse leven er in het bronzen tijdperk uit heeft gezien. Het is een zeer bijzondere ontdekking", aldus de leider van het onderzoeksteam.

Tot nu toe zijn in de lava de vormen gevonden van drie houten hutjes van zo'n acht meter hoogte. Op de meeste Europese vindplaatsen uit het bronzen tijdperk zijn alleen maar gaten in de grond aangetroffen waar de hutjes hebben gestaan. De Italiaanse archeologen ontdekten verder potten gevuld met graan en diverse gebruiksvoorwerpen uit de prehistorie.