PARIJS - De eindronde van de verkiezingen voor het Franse presidentschap gaat tussen de conservatieve Nicolas Sarkozy en zijn socialistische tegenstreefster Ségolène Royal. In de klassieke confrontatie tussen links en rechts, die over twee weken wordt beslist, gaan beiden nek aan nek.

Bekijk video

Toen 60 procent van de stemmen was geteld ging Sarkozy aan kop met 30,3 procent, Royal volgde met 24,6 procent. Centrumkandidaat François Bayrou was derde met 18,3 procent. De extreemrechtse Jean-Marie Le Pen, vijf jaar geleden nog verrassend tweede, moest het doen met 11,4 procent.

De honger naar verandering na twee periodes onder president Jacques Chirac en de spannende stembusstrijd lokte mogelijk een recordaantal stemgerechtigden naar de stemlokalen. Circa 84 procent bracht een stem uit.

Droom

Sarkozy (52) zei in een overwinningstoespraak voor een scanderend publiek dat hij de Fransen achter zich hoopt te scharen met een "nieuwe droom". Als president beloofde hij alle Fransen, van welke achtergrond dan ook, te beschermen.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken sloeg een opvallend sociale en verzoenende toon aan. Hij liet weten dat hij het in de tweede ronde wil hebben over de inhoud. "Daar hebben de kiezers te lang op gewacht."

Juichen

Aanhangers van Royal (53) onthaalden de voorlopige uitslag juichend en zwaaiden met rode rozen. Royal zei te zullen strijden voor de "menselijke waarden, niet die van de effectenbeurzen".

De uitslag lijkt een grote opsteker voor de socialistische partij, die vijf jaar geleden niet eens de tweede ronde haalde.

Underdog

Royal is in die tweede ronde vooralsnog de underdog. Een peiling die zondagavond na sluiting van de stembussen werd gehouden voorspelde winst voor Sarkozy. Hij zou op 54 procent van de stemmen uitkomen, tegen 46 procent voor zijn socialistische rivaal.

Bayrou hield zich groot en legde zijn derde plaats uit als bewijs dat er in de Franse politiek definitief ruimte is voor een middenpartij. Vijf jaar geleden kreeg Bayrou niet meer dan 5 procent van de stemmen.

Le Pen

Een teleurgestelde Le Pen voorspelde dat er snel een einde zal komen aan "de euforie". Le Pen voerde waarschijnlijk zijn laatste campagne voor het presidentschap.

Sarkozy en Royal golden al maanden als de favorieten voor de tweede ronde die op 6 mei wordt gehouden. UMP-leider Sarkozy voerde een liberale hervormingscampagne met thema's als werk en nationale identiteit.

Moederfiguur

Royal, die de eerste vrouwelijke Franse president hoopt te worden, manifesteerde zich als een zorgzame moederfiguur die de welvaartsstaat wil bewaken en uitbouwen.

Toch hielden peilers een slag om de arm. Naar schatting eenderde van de kiezers zou pas in het stemhokje zijn keuze bepalen. Zo zouden Bayrou, die een verrassend succesvolle campagne voerde, en zelfs ex-militair Le Pen uitzicht hebben op de eindronde.

Drukte

In veel plaatsen was sprake van ongekende drukte bij de circa 65.000 stembureaus. In het warme lenteweer stonden soms lange rijen wachtenden.

Toen om 18.00 uur de meeste stemlokalen al waren gesloten maar inwoners van grote Franse steden nog twee uur konden stemmen, hadden Belgische en Zwitserse media al voorlopige peilingen naar buiten gebracht. Ook die wezen op een overwinning van Sarkozy en Royal.

Splinterpartijen

Andere kandidaten, vooral van trotskistische en communistische splinterpartijen, kwamen er niet aan te pas. Zij bleven allen onder de 5 procent. Ook de antiglobalist Jose Bové had een slechte dag. De man die in 1999 een McDonalds-filiaal hielp vernielen kwam niet verder dan ruim 1 procent.

Sinds de huidige staatsvorm werd ingevoerd, de Vijfde Republiek in 1958, zijn er vijf presidenten geweest: Charles de Gaulle (1958-1969), Georges Pompidou (1969-1974), Valéry Giscard d'Estaing (1974-1981), François Mitterand (1981-1995) en Jacques Chirac (1995-heden).