KHOST - Elf mensen zijn zondag omgekomen bij twee aanslagen in de Oost-Afghaanse stad Khost. Elders in het land kwamen bij gevechten tien mensen om het leven.

De meeste doden vielen bij een zelfmoordaanslag bij een drukke vleesmarkt in Khost. Hierbij kwamen tien burgers om, aldus Gul Mohammad Mohammadi van de provinciale gezondheidsdienst. Meer dan veertig mensen raakten gewond van wie een aantal ernstig. De politie houdt het dodental van de aanslag echter op vijf.

Volgens het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendiensten Mira Jan droeg de dader een politie-uniform en reed hij op een motor toen hij de springstof bij de markt tot ontploffing bracht.

Ruzie

Enkele uren eerder ontplofte een bom in een winkel in de centrale markt van Khost. Het explosief zat verstopt in een camera. Een man kwam om en zeven anderen raakten gewond. Volgens Mohammadi lag een ruzie tussen de slachtoffers ten grondslag aan de explosie.

In de provincie Paktia viel de Taliban een politiepatrouille aan. Het drie uren durend gevecht kostte vijf Taliban-strijders en een agent het leven. Een agent raakte gewond, zei een regeringswoordvoerder.

Bij een aanslag in de provincie Laghman werd een auto van de Afghaanse inlichtingendienst opgeblazen. De bom werd op afstand tot ontploffing gebracht, zei de provinciale politiechef. De aanslag had 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kabul plaats en kostte het leven aan de vier inzittenden.