AMSTERDAM - Een nieuwe progressief-liberale partij kan tot acht Kamerzetels halen. Het slagen van de partij is sterk afhankelijk van hoe andere sociale en liberale partijen zich opstellen en wie de nieuwe partij zou gaan leiden. Dit blijkt zaterdag uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van RTL Nieuws.

Deze partij moet dan wel voor meer Europese integratie zijn en positief staan ten opzichte van dubbele nationaliteiten. De partij moet ook de multiculturele samenleving, milieubehoud, een flexibeler arbeidsmarkt en globalisering hoog in het vaandel hebben staan om stemmen te verzilveren. Een enkele ondervraagde noemt een lijstrekker, maar niemand wordt vaker dan twee keer genoemd, meldt TNS Nipo. Boris Dittrich is niet genoemd.

Nieuwe partij

De Volkskrant schreef zaterdag dat voormalig fractievoorzitter van D66 Dittrich met prominente leden van PvdA en VVD in gesprek is geweest over de oprichting van een nieuwe progressief-liberale partij. Deze had in maart vorig jaar een feit moeten zijn. Oud-fractievoorzitters van de VVD Ed Nijpels en Jozias van Aartsen zouden enthousiast zijn geweest over de nieuwe partij, maar zij ontkennen dit.

Het initiatief zou zijn gestrand toen Dittrich begin vorig jaar moest aftreden als fractievoorzitter. Volgens de krant bestaat in Den Haag nog steeds de wens een nieuwe progressief-liberale partij op te richten. Oud-fractievoorzitter van D66 Lousewies van der Laan denkt dat zo'n partij op dertig zetels kan rekenen.

TNS Nipo ondervroeg donderdag en vrijdag 513 mensen van 18 jaar en ouder.