HAARLEM - De jubileumeditie van het Bloemencorso in de Bollenstreek heeft zaterdag ruim een miljoen bezoekers getrokken.

Dat maakte de organisatie van het evenement bekend. Vanwege het zestigjarig jubileum was voor het thema 'feest' gekozen.

De praalwagens en met bloemen versierde luxe auto's rijden een tocht van veertig kilometer van Noordwijk naar Haarlem. Volgens een woordvoerder van de organisatie is het "een geweldig volksfeest".

Mooi weer

Het mooie weer werkt mee aan het hoge bezoekersaantal, zo meent hij. "Je kunt hier over de hoofden lopen. Het staat rijen dik. Het publiek is heel enthousiast." Onder de bezoekers is een groot aantal buitenlandse toeristen.

De stoet zal zaterdagavond rond 21.00 uur verlicht het centrum van Haarlem binnen rijden. De optocht wordt voorafgegaan door een promotiekaravaan en begeleid door muziekkorpsen uit de regio.

Feesten

De twintig praalwagens, die allemaal verschillende feesten verbeelden, zijn tot zondagavond te bekijken in Haarlem. In de stad worden allerlei activiteiten gehouden rond het neergestreken corso, zoals optredens van bands en straattheatergroepen, een bloemenbraderie en een toeristische informatiemarkt.

Wereldwijd staat het Bloemencorso van de Bollenstreek naast de Keukenhof bekend als een van de grootste trekkers van het voorjaarstoerisme. Dit zorgt elk jaar opnieuw voor een flinke economische opsteker, waarvan de hele Duin- en Bollenstreek tot en met Haarlem profiteert", aldus corsovoorzitter Leo van der Zon.

De organisatie van het evenement is zelf afhankelijk van sponsors, giften en donaties. Vandaar dat een zogenaamde schooiwagen wordt ingezet. Kijkers kunnen hun giften gooien in een levensgroot spaarvarken, opgebouwd uit hyacinten.

Bloemencorso